Aioli

8 april 2020

Hvitløksmajones som passer til det meste av stekt eller grillet kjøtt. Aioli er lett å lage og smaker godt som dipp til focaccia, godt brød eller som tilbehør til fisk, kjøtt og skalldyr.

Aioli til kjøtt, fisk og grønnsaker

3 eggeplommer
2-4 fedd presset hvitløk
3 dl rapsolje eller olivenolje
0,1 dl tørr hvitvin eller litt sitron
Evt. en kvast persille, finhakket
Salt/pepper

Fremgangsmåte:
  1. Press hvitløken i en glassbolle, rør inn egge-plommene, og litt salt. Kjør håndmixer til massen er hvit og så stiv som mulig.
  2. Tilsett oljen i en veldig tynn stråle mens du pisker den forsiktig inn i eggeblandingen. Pass på at den ikke sprekker underveis.
  3. Rør inn og smak til med hvitvin/sitron, salt og pepper og evt. persille helt til slutt.
  4. Rapsolje gir mer nøytral smak enn olivenolje.
  5. Alle ingrediensene bør ha nesten kjøleskaps-temperatur, og man må ikke piske for lenge når oljen tilsettes. Stopp når aiolien har fått en jevn og fin konsistens.
  6. Begynner den å sprekke litt, tilsett noen dråper vin eller sitron.

Les mer