Dette er de tre vanligste grilltypene

3 januar 2012

Det finnes stort sett tre forskjellige typer grill: gassgrill, kullgrill og elektrisk grill. Les mer om hva forskjellene betyr for sluttresultatet, og velg den grillen som passer deg best.

Uavhengig av hva slags grill du drømmer om eller allerede eier, er det et par ting enhver grill - uansett type - må kunne levere på.

En god grill bør reflektere varmen godt, ha jevn varme over hele grillflaten og ha muligheten til å regulere varmen. Grillristen bør være av tykt materiale og må selvsagt være godkjent for grilling, for å nevne noe.
 

Det finnes i hovedsak 3 forskjellige grilltyper:

  • Gassgrill
  • Kullgrill
  • Elektrisk grill


Det finnes også andre grupper som pelletsgriller, smokere og diverse kombinasjonsgriller, men de tre nevnt over er de mest solgte grillene i Norge i dag.

Valget av grilltype er ofte avhengig av hvor mye plass du har, hvor denne plassen er og hva slags mat du liker å grille.

Gassgrill
Gassgrillen blir stadig mer populær, og den har klart mange fordeler. Man slipper tennvæske og grillkull som oser, grillen blir umiddelbart varm og det er enkelt å regulere steketemperaturen. Du får gassgriller i flere forskjellige størrelser fra de aller største til mindre portable som passer perfekt på balkongen, i campingovnen eller båten - for eksempel grillene Hild og Helle fra serien Urnorsk på grillen.

Gassgrillen er alltid klar til bruk, og er lett å holde ren. Du kan enkelt regulere varmen og gassgrillen egner seg dermed godt til all slags grillmat.

Gassgrillen brukes nesten alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt, da er det enkelt å grille store stykker som lammestek eller hele fileter.

Ved å justere varmen kan du ettersteke kjøttet på svak varme slik at kjøttet blir ekstra saftig og godt.

Kullgrill
Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar, men kullgrillen gir til gjengjeld en helt unik, deilig røksmak på grillmaten. Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen.

En åpen grill som tønnegrill Odis egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk, for eksempek kulegrill Freda. Det reduserer også faren for at maten brennes. Det bør være mulighet til å regulere avstanden mellom grillristen og glørne.

Kullgriller av typen tønnegrill har gjerne svært stor kapasitet - her kan du lage mat til hele nabolaget på en gang, og passer derfor perfekt for deg som er glad i å ha mange gjester.

Både kulegriller og tønnegriller er ofte svært enkle å flytte, plasseringvennlige og du får mye grill for pengene.

Elektrisk grill

En elektrisk grill er godt egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill.

Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet hva gjelder plass og effekt. Dette gjør at det vil ta lengre tid å grille på elektrisk grill fremfor gass eller kull, og det er også vanskelig å oppnå den samme, høye varmen du kan oppnå med en annen type grill.