Slik får du mer strøm på hytta

2 november 2020

En kraftpakke sikrer nok strøm til hele familien, uten at du behøver å være tilknyttet til et nettselskap. Se hvor enkelt det er!


Strømtilgang på hytta er ingen selvfølge mange steder i landet. For Henning og Siri Ellen Aasen var valget enkelt: De ville ha god komfort på hytta og valgte en splitter ny kraftpakke på 5 kilowatt som er skreddersydd for hele familiens behov. Dermed ble de helt selvforsynt med strøm, uten å være tilkoblet til et nettselskap.


Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen.jpg– Med kraftpakken fra Sunwind har vi den samme komforten på hytta som vi har hjemme. Vi bruker strømmen til lys, TV, kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeovn, støvsuger og små elektriske apparater som hårføner og kaffetrakter, forteller Henning Aasen.– Med to tenåringer i hus er gode lademuligheter til mobil og datautstyr viktig, sier Henning Aasen.Slik er hyttehverdagen med kraftpakkeÅtte diskrete, sorte solcellepaneler er montert på utsiden av hyttetaket, og et lite teknisk rom inneholder to lithiumbatterier og kontrollpanelet, mens aggregatet står i et uthus.Selv om komforten er like bra som hjemme, må familien være bevisst på hvordan de bruker strøm når de er på hytta. Å slå på oppvaskmaskinen samtidig med stekeovnen er en dårlig idé, forteller Henning.

De bruker kraftpakken til å til å drive brønnpumpa, men ikke til oppvarming av rom med panelovner og varmekabler. Det hadde medført for mye energibruk over for lang tid. Parafinovn er en god løsning.

– Man venner seg fort til hvilke små hensyn man må ta i hyttehverdagen. Det fungerer veldig fint.


Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen1.jpg
 

Full kontroll med appen
Kraftpakken fra Sunwind er veldig brukervennlig. I tillegg til kontrollpanelet i hytta, kan Henning og Siri Ellen styre hele systemet enkelt med en app på mobilen. Med noen tastetrykk på kan de se hvor mye strøm som produseres, hvor mye de forbruker, samt sjekke tilstanden på batteriet og aggregatet. Via appen kan de også skru på og av hele anlegget.

– Det er kjempepraktisk å kunne slå på aggregatet slik at vi har varmt vann når vi ankommer hytta!

Henning forteller at fulladede batterier sørger for at man har strøm lenge. Når solcellene ikke produserer nok energi i vintermånedene, slår aggregatet automatisk inn og lader opp batteriene i løpet av få timer. Dette har ikke familien opplevd enda, for de har bare brukt hytta i sommermånedene.


Dette bør du vite om kraftpakker

  • En kraftpakke gjør at du kan få strøm uten å være tilknyttet til et nettselskap.
  • Kraftpakken er et solcelleanlegg som gir deg 230 volt strøm på hytta.
  • De finnes i mange størrelser. Tenk over strømbehov og hvordan pakken kan installeres i hytta.
  • Rådfør deg alltid med en ekspert for å finne riktig batteripakke.
  • Vinterhytter trenger ofte aggregat for å sikre nok strøm når det er kaldt og dårlig med sollys.
  • Solcellepanelene trenger ikke å være montert på taket, men bør monteres på sydvendt vegg/tak.

 

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen5.jpg

Vi vil ha komfort på hytta
– En kraftpakke er en svært god løsning når det ikke finnes noen tilkobling til et nettselskap, eller vil oppgradere hytta, for eksempel fra 12 volt til 230 volt, forteller teknisk sjef Alexander Haug i Sunwind.

Før du velger en kraftpakke, må du kartlegge strømbehovet. Trenger du bare lys, radio og TV, kan du trolig klare deg med en mindre pakke. Det er også viktig å avklare om hytta skal brukes om sommeren eller hele året, forklarer han.

– For mange kan det å ha et elektrisk kjøleskap stående på mellom hvert besøk være revolusjonerende for hyttetrivselen.

Ikke gå i denne fellen
Med så mange ulike kraftpakker å velge mellom, kan det være fort gjort å velge en løsning som ikke dekker dine behov.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Henning_Aasen6.jpgPrat med en ekspert for å finne en skreddersydd løsning som passer dere perfekt. Dette kan du gjøre ved å booke et uforpliktende telefon- eller videomøte i skjemaet nederst i artikkelen.

En elektromontør som kjenner produktet sørger for at utstyret blir montert riktig.

Lysforholdene og vegetasjonen rundt hytta spiller en viktig rolle i forhold til plasseringen av solcellepanelene, forklarer elektromontør Stein Solberg ved Sunwind Hyttesenter Brumunddal.

– De må ikke plasseres slik at de blir liggende i skyggen. Flaten på panelene skal peke mest mulig sydvendt, og syd-øst retningen fungerer bedre enn syd-vest under ellers like lysforhold.

Har du vinterhytte et sted med mye snøfall kan det være smart å plassere solcellepanelene på et frittstående bakkestativ hvis det lar seg gjøre.
Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Tronrud-Valdres.jpg
Nok strøm hele året
Haakon Tronrud bruker hytta i Valdres mye om vinteren, og da er det vanligvis kaldt ute og mye snø.

– For meg er det helt avgjørende å ha en kraftpakke som tåler tøffe vinterforhold. Batterikapasiteten var det viktigste. Jeg ønsker også å ha et aggregat som ikke støyer i fjellheimen og gir mye utslipp, forteller han.

Kraftpakke-hytte-Schibsted-E24-artikkel-Sunwind-Haakon_Tronrud.jpgHytta i Valdres er utstyrt med forbrenningstoalett, TV, hvitevarer, husholdningsapparater og parafinovn. Når vinteren er på sitt mørkeste og kaldeste, må Tronrud ta i bruk aggregatet for å få nok strøm. I løpet av de tre-fire timene det er i bruk blir batteriene fulladet mens hyttefolket nyter godt av strømmen i hytta.

– Jeg setter veldig pris på muligheten for fjernstyring. De gangene jeg har trengt assistanse, har Sunwind hjulpet meg uten å måtte komme til hytta. Alle oppgraderinger av systemet ser jeg også via denne appen, sier Haakon Tronrud.