Ofte stilte spørsmål

Grillen min har rustflekker, hva skyldes dette og hvordan fjerner jeg det?

Fett og salt i maten tærer fort på stålet - så rengjøring og avbrenning er viktig for å få så lang levetid som mulig.

Støpejernsrister kan med fordel brennes av på høy varme i cirka ti minutter etter hver gang man har grillet. Matrester og sot fjernes enklest med en egnet grillbørste.

Brennere trenger også jevnlig vedlikehold. Børst disse rene og sørg for at hullene i brennerne er åpne og frie for skitt og smuss. På modeller med støpejernsbrennere er det fornuftig å sette disse inn med matolje et par ganger i løpet av sesongen og alltid når man setter den bort etter endt sesong!

 

Grillen oppbevares best under egnet grilltrekk. Vask grillen grundig med jevne mellomrom og sett den inn med et tynt lag med syrefri olje. Symaskinolje, våpenolje eller lignende er godt egnet. På bevegelige deler som hengsler, hjulbolter og dører kan man med fordel smøre med smøremiddel (universalspray). En gassgrill bør holdes fri for skitt og fett for å ikke forringes. Overflaten behøver omtrent samme behandling som en bil for at den ikke skal ruste og bli stygg.

 

Antydninger til overflaterust kan forekomme. Dette er verken farlig eller feil. Rustfritt er en betegnelse på en stålkvalitet og det er en helt vanlig misforståelse at materialet ikke kan ruste. Her forsøker vi å gi en kort forklaring fordi enkelte vil oppleve at overflaten oksyderer: Rustfritt stål har en betydelig høyere motstandskraft mot rustangrep enn annet stål. Grunnen til dette er at krom danner en kromoksidfilm (Cr2O3) på overflaten og beskytter det underliggende stål mot oksydering. Filmen er delvis selvreparerende slik at den kan gjendannes der stålet skades. Dette betyr at produkter produsert i dette materialet vil ha lang levetid. Ønsker man å beholde overflaten på et rustfritt produkt blankt må man være nøye med renhold og helst sette det inn med jevne mellomrom med et tynt lag med syrefri olje.

 

Motstandskraften mot korrosjon som rustfritt stål har, kommer av at stålet legeres med krom. Når krominnholdet overstiger 17 % dannes det en tynn hinne på stålet, som passivt beskytter det underliggende stålet mot videre oksydering. Det ytre laget som består av kromoksid, er bare noen nanometer tykt og usynlig for det blotte øye. Hvis stålet skades ytterligere, gjenoppbygges laget svært raskt, forutsatt at det finnes oksygen tilgjengelig i omgivelsene. Den kjemiske motstandskraften i rustfritt stål øker med stigende krominnhold, men den øker også med minskende kullinnhold, derfor prøver vi under all produksjon som for eksempel av gassgriller å holde kullinnholdet under 0,25 %.

 

Brennere og varmefordelere må sees på som slitedeler. Disse kan bestilles som reservedel på sunwind.no eller hos din nærmeste forhandler.

Når det gjelder garantiprogrammet på grillene gjelder denne mot gjennom rustning av grillkroppen.