Ni spørsmål og svar om Wallas med Lars fra Sunwind

28 september 2020

Vurderer du å gå til anskaffelse av en Wallas diesel- og parafinovn på hytta? Her svarer Lars fra Sunwind på de vanligste spørsmålene han får av hytteeiere som ønsker økt komfort med Wallas.

Er det ett produkt Lars får mange positive tilbakemeldinger på, så er det diesel- og parafinovnen Wallas!

- Jeg har hatt kunder som forteller at du må gjerne ta bilen, kona for den saks skyld, men du får aldri Wallasen! Ler Lars. Han fortsetter:

- Det finnes ingen andre produkter som blir en så kjær eiendel så raskt, for Wallasen er ikke bare en varmeovn: den sørger for enda flere hyggelige stunder på hytta hvor minner for livet skapes, mener Lars.

1. Hva slags hytte passer Wallas på?

Ønsker du å komme frem til en varm og tørr hytte? Da passer Wallas på din hytte! Det er noe helt unikt med det å komme frem til en varm, tørr og innbydende hytte. Er du på jakt etter denne type løsning, er Wallas en helt enestående løsning du aldri vil angre på.

Wallas er spesielt godt egnet på hytter helt uten eller med 12 volt solcellestrøm da den trekker veldig lite strøm for å fungere. Den kan hente strøm enten fra eksisterende solcelleanlegg eller et lite fritidsbatteri du plasserer ved siden av ovnen.

Muligheten til å "ringe hytta varm" gjør at hytteeiere bruker hytta på en helt ny måte, og sånn sett er Wallasen helt uvurderlig. Dobbelt så mange helger du kan tilbringe på hytta betyr for eksempel dobbelt så mye kvalitetstid med venner og familie! Har du pleid å unngå hytta om vinteren, vil de aller fleste Wallaseiere ta i bruk hytta nesten året rundt. Wallasen er nemlig mer enn en varmeovn, den blir en ny bestevenn som sørger for mer tid på hytta og en helt ny hverdag med økt komfort den tiden du er der.

2. Hva er fordelene og ulempene med Wallas?

Fordelene kan nevnes i hopetall. Ønsker du en "ring hytta varm"-løsning er det ingen over og ingen ved siden av Wallas, det er en løsning som er elsket av hytteeiere landet rundt.

Fordelene er blant annet å komme frem til en varm hytte, slippe kondens på vinduer og fuktige dyner, ovnen har et svært lavt både strøm- og drivstofforbruk, den kan fjernstartes, er termostatstyrt, har lave driftskostnader, alle avgasser føres ut gjennom vegg eller pipe, den er trygg for store og små… fordelene er mange, ulempene er få.

Skulle jeg nevne en ulempe vil det nok være at det kan være upraktisk å få fylt hele tanken med drivstoff hvis du ikke har bilvei til hytta. Samtidig vil enhver varmeløsning kreve brennstoff, og det er ikke noe enklere å frakte vedsekker eller gassflasker.

3. Hvor mye strøm trekker Wallasen, og hvor mye drivstoff bruker ovnen?
Dette er en av de store fordelene med Wallasen, den har både lavt drivstofforbruk og lavt strømforbruk som selvfølgelig er veldig viktig for hytter med solcelleanlegg.

Kjører du Wallasen på maks forbrenner den 4 dl drivstoff i timen. Det er ikke ofte man kjører ovnen på maks så veldig lenge i løpet av et besøk da Wallasen er termostatstyrt, og vil skru ned effekten når ønsket temperatur er oppnådd.

I det ovnen starter har den et strømtrekk på ca. 15 ampere , og avhengig av om ovnen kjører på maks eller min - eller kanskje noe midt mellom - vil dette være mellom 4,8 amperetimer og 9,6 amperetimer i døgnet. Dette er VELDIG lite!

3. Blir det ikke ulovlig med parafin i 2020? Hvordan får jeg drivstoff inn til selve hytta?

Første januar 2020 blir det ulovlig med bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming, men hytter som ikke har innlagt strøm, altså hytter med 12 volt solcelleanlegg eller helt uten strøm, er unntatt forbudet. Det vil fortsatt være lov å bruke parafin til oppvarming for denne typen hytter, men det vil kanskje være vanskeligere å få tak i.

Wallas er derimot egentlig laget for å drives på diesel, og ovnene brenner derfor minst like godt på diesel som parafin. Du kan derfor trygt kjøpe en Wallas og vite at den vil være lov å bruke så lenge hytta ikke er tilknyttet e-verket. Skulle den bli det i fremtiden, kan du alltids selge Wallasen din brukt.

Har du bilvei frem til hytta er utfordringen løst. Det vil være lurt å fylle tanken om høsten før snøen faller, de aller færreste bruker alle 175 liter drivstoff på en vinter. Dette vil selvfølgelig være avhengig av hvor mye du er på hytta.

Alternativt kan drivstoff fraktes inn på 20 literstanker. Det er også mulig å kjøpe et fat diesel og benytte dette.

4. Hvor fort blir hytta varm?

Jeg pleier å si at hvis du starter på minusgrader, vil temperaturen øke med rundt 15 grader på et døgn. Starter du på -5, er hytta +10 etter et døgn.

Når det er sagt kommer det mye an på hvordan hytta er isolert: noen hytter kan du se ut gjennom plankene på, mens andre er bedre isolert enn huset hjemme. Dette vil spille inn på nøyaktig hvor raskt det går, men generelt øker temperaturen med rundt 15 grader på et døgn.

Det aller beste tipset for rask og effektiv oppvarming er å sette en varmedrevet vifte på toppen av Wallasen, som for eksempel en Sirocco eller Neat 864.

5. Er det mye støy med en Wallas? Lukter det noe, kommer det noen røyk?

I forhold til støy er den svært stillegående. Plasserer du en varmedrevet vifte på toppen (og det bør du) vil du høre en veldig lav susing fra denne.

Ellers vil du kunne høre et lavt dunk en gang i blant fra drivstoffpumpen. Det høres egentlig ut som en koselig gammel vegghengt klokke, slik som bestefaren din hadde. Den hører du første kvelden, og aldri igjen!

Wallas har en lukket forbrenning og den brenner en ren, blå flamme. Det er helt lukt- og røykfritt! Avgassene føres nemlig ut av hytta, i kontrast til for eksempel en flyttbar parafin eller gassovn hvor disse slippes rett ut i rommet ovnen står i. Avhengig av om du har Wallasen koblet mot pipeløp eller veggjennomføring ut, føres avgassene ut pipa eller ut veggen.

 
6. Hva må jeg tenke på angående plassering?

Du får best effekt ved å plassere Wallasen i et av rommene du bruker mest, typisk stue og kjøkken, rom med god lufting.

Wallasen kommer i den klassiske antrasittgrå eller en lekker hvit, her er smaken som baken, og du må velge det som passer din hytte og ditt interiør best.

Om du skal føre avgassene ut gjennom vegg eller gjennom eksisterende pipeløp vil påvirke plasseringen. Ønsker du å montere mot pipe vil dette begrense hvor ovnen kan plasseresen del, mens du står kanskje mer fritt om avgassene skal ut gjennom vegg.

7. Er Wallas vanskelig å montere?

Du kan fint montere Wallasen selv, her er det rett og slett så rett frem at du må sette deg godt inn i bruksanvisningen og passe på at du har med deg riktig verktøy for jobben. Dette kan det være lurt å sjekke på før du drar opp på hytta.

Har du andre ting du har mer lyst til å bruke verdifull fritid på, finnes det flere Sunwind Hyttesentre som tilbyr montering av produkter som Wallas. Håvard fra Sunwind Hyttesenter Hedalen har for eksempel montert flere hundre bare på Hedalsfjellet alene!

8. Hvordan frakter jeg den inn på hytta?

Ovnen er ikke veldig tung, Wallas 26 veier 18,5 kg mens Wallas 40 veier 25 kg. Om sommeren er det null problem å slenge i en trillebår, om vinteren passer det fint i pulk. Tankene er det litt størrelse på, men disse veier lite, så det er ikke noe problem å frakte disse inn på hytta.

9. Jeg har brukt parafin som drivstoff men ønsker nå å gå over til diesel, er det mulig? Er det noe spesielt jeg bør tenke på ved overgangen?

Det er ikke noe problem å gå over fra å benytte parafin som drivstoff, til å benytte diesel som drivstoff!

I hovedsak er alle Wallaser produsert de siste ti årene innstilt for å brenne på diesel, det er derfor ingenting som må gjøres når du bytter fra parafin til diesel.

På eldre ovner må du nesten prøve deg litt frem: bytt til diesel og test, og syntes du ikke ovnens forbrenning er like tilfredsstillende kan det være at du må få den justert.

Husk å tilsette kondensfjerner på samme måte som du gjorde da du valgte parafin: det skal tilsettes drivstofftanken minst hver høst, følg instruksjonene på flasken!