Slik sikrer du hytta før vinteren

13 september 2016

Dersom du ikke alt har sikret hytta før vinteren er det på tide å gjøre det. Her kan du se vår huskeliste og lese noen tips og råd for hvordan du kan forberede hytta best mulig.

  1. Rydd inn hagemøbler og sikre løse gjenstander som kan blåse bort.
  2. Det er om høsten musene trekker inn, tett alle hull (husk at musene kommer seg gjennom sprekker på bare 1,5 cm), og fjern alle matrester i og utenfor hytta.
  3. La gresset beholde litt lengde, da unngår du isbrann på plenen.
  4. Fjern løv fra takrenner og sjekk nedløpssrør. Dersom takrennen er sammenkoblet med dreneringsrør anbefaler vi å koble det fra når kulda setter inn.
  5. Forsyn utedoen med ekstra bark.
  6. Frostsikre pumpeløsninger, koble fra og tøm vanncisterner, kraner, rør og vannvarmer.
  7. Påse at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket og at det er tett. Dersom du ikke har varme på i hytta bør du la ventiler stå åpne for å unngå fukt – da vil det også gå raskere å få varme i hytta neste gang du kommer. (Dersom du har store problemer med fukt anbefaler vi bruk av en solventilator).
  8. Trekk gjerne for gardiner eller sett på vinduslemmer for å hindre innsyn, oppbevar ikke verdigjenstander, våpen etc på hytta.
  9. Dersom du er usikker på om hytta di tåler tyngden av snøen kan det være lurt å iverksette snørydding i løpet av vintersesongen.
  10. Ta gjerne en tur opp på taket for å sjekke at lufting og pipegjennomføringer er tette. Lekkasjene kommer som regel først når snøen smelter på våren…
  11. Dersom du har en Wallas fjernstyrt parafinovn (eller tilsvarende) husk å ha kondensfjerner på parafintanken før vinteren.
Vannskader

Hver vår får hundrevis av hytteeiere seg en overraskelse, fordi de ikke forberedte hytta godt nok til vinteren. Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Ett av de store problemene med lekkasje i hyttene er at vannet kan bli stående lenge før noen oppdager skaden. Det første du bør gjøre er å stenge av vannet.

Sørg også for å skru opp kranene på kjøkken og bad slik at det ikke står vann i rørene. Mange eiere av hytter og fritidsboliger er ikke klar over at forsikringsselskapene krever at hovedstoppekranen skal være avstengt hvis de er borte fra hytta i mer enn tre døgn - uansett årstid.

I tillegg til å skru av vannet oppfordrer forsikringsselskapene folk til å la varmen være på selv om man ikke befinner seg på hytta. Husk at det kan være kuldegrader på hytta, selv om det ikke er det i lavlandet. I et vanlig vannopplegg i en hytte vil det kunne oppstå skade på rørledninger og installasjoner selv om vannet er avstengt. Det vil alltid finnes vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett, sluk osv. Det må derfor alltid være oppvarming i hytte med vanninstallasjoner.

For de med hytte uten fast innlagt vann, greier det seg å tappe ned systemet og la varmen være avstengt.

 

Huskeliste for å tappe ned vannet (for dere uten fast innlagt vann):

  • Steng vannforsyning
  • Tøm evt pumpe ved å la den gå tørr (forutsetter at pumpen tåler tørrkjørring, alle Sunwinds pumper tåler dette)
  • Tøm alle rør ved å åpne kraner og dreneringsventiler, la kranene stå åpne vinteren gjennom
  • Dersom du har propanvannvarmer er det lurt å ta en titt i bruksanvisningen for hvordan denne tømmes. Uansett bør du blåse gjennom den med munnkraft for å være sikker på at den er tømt for vann. Dette kan du også gjøre på kranene.
  • Dersom du har vannlåser kan det være lurt å helle litt frostvæske eller teknisk sprit i disse.

Sintefs tips for å sikre hytta før vinteren:
  • For å unngå frostsprengte rør er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen før du forlater hytta.
  • Lukke alle lufteventiler og vinduer
  • Ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske
  • Om mulig ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca 10 ºC
  • Unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryperom, yttervegger, gulv og tak

COLOURBOX3326795.jpeg