Solcelledrevet avfallsstasjon på vann

25 august 2022

En ny smart flytende avfallsstasjon fra Clean Sea Solutions er nå sjøsatt i Kristiansand kommune. Et nytt konsept som startet via en StartOff-konkurranse, og førte frem til den første av flere solcelledrevene avfallsstasjonen som skal ligge i skjærgården i Kristiansand.

Dette ble starten for en bedre avfallshåndtering for båtfolk i Norge. Med solcellepanel og lithium batteri fra Sunwind har avfallsstasjonen strøm hele sommerhalvåret!

Prosjekt

Prosjektet startet med en innovasjonskonkurranse i april 2021, og etter noen vurderingsrunder ble Clean Sea Solutions valgt som leverandør i juni 2021. Prosjektet er støttet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet i den norske regjeringen som en del av StartOFF-programmet. Sunwind var blant leverandørene som ble med på dette prosjektet for å levere solcellepanel og lithium batteri til avfallsstasjonen.

20220512_122717-lav.jpg

Med over en million registrerte fritidsbåter i Norge, samt mange som ferierer på sjøen med fritidsbåt, skaper dette store mengder avfall. Avfallsdunker på land fylles ofte opp raskere enn forventet, og søppelsekker og annet avfall blir stående utenfor søppeldunkene.

For å forhindre at avfallet blir spredt ut i naturen og havner i havet ønsket Kristiansand kommune en ny smart og brukervennlig løsning for avfallspunkter. Løsningen ble en avfallsstasjon plassert ute i skjærgården med enkel tilgang for båteiere og samtidig effektivisere søppelinnsamlingen for kommunen.

Den nye, smarte avfallsstasjonen bruker solceller for nødvendig strøm. Den har en sensor som varsler når den må tømmes og sporingsenhet som gjør at plasseringen kan vises i digitale sjøkart.

I samarbeid med Kristiansand kommune i Sør-Norge - som er en av de mest populære destinasjonene for båtfolk med sin kystlinje på 300 km og over 3000 øyer, samt holmer og skjær – er avfallsstasjonen nå sjøsatt med en smart solcelledreven og brukervennlig løsning.

Bærekraftig avfallsstasjon

Avfallsstasjonen drives med et solcellepanel Max Power 100At og et Lithium High Power 100At batteri fra Sunwind. Solcellepanelet, som er montert på taket skal generere strøm til to 12V lanterner, 10m ledstrips, en AIS-sender og en 12V sensor som måler når avfallsstasjonen er full, hele døgnet i sommerhalvåret. Og solcellepanelet er konstruert for å kunne tåle tøffe påkjenninger over tid til sjøs.

Selve avfallsstasjonen er kledd i Megawood DELTA®, et GRP-resirkuleringsmateriale fra resirkulerte vindturbinrotorblader levert av Fritzøe Engros. Brygge er fra Vik Ørsta Marina.

Moderne design

Avfallsstasjon er produsert i organiske materialer for å kunne tåle vær og vind. Den er designet slik at det skal være enkelt for båtfolk å levere sitt avfall.

På dekk er det plass for enkel henting og innsetting av avfallsbeholdere. Dekket har et lukket system for å forhindre bortkommen avfall.

Avfallsstasjonen har et høyt fribord, innkjøring fra mindre båter med fortøyningspunkter.

IMG-20220817-WA0002.jpg

Ole Rosén Lystrup, kjent fra tv-serien Eventyrlig oppussing, er en av gründerne bak Clean Sea Solutions, som har utviklet løsningen i tett samarbeid med parkvesenet.

Prosjektleder i parkvesenet, Kurt Tange Jensen, forteller at dette er en test og at parkvesenet vil gjøre seg erfaringer denne sesongen for å se om dette egnet for videre satsing eller videreutvikling.   

Solcelledrevet avfallsstasjon på vann - et prosjekt med hovedfokus på en miljøvennlig fremtid og mindre avfall i sjøen!

Produkter som er levert til prosjektet:

Batteri Sunwind Lithium High Power 100At
Solcellepanel Max Power 100 watt
Solcelleregulator PeakPower MPPT 30A