Bestemors bålgryte

2 juni 2021

Denne bålgryten var bestemors desiderte vinterfavoritt, og blir ekstra god når den lages over bålpannen. Sjekk ut hele oppskriften her!

Bestemors bålgryte er en varmende og mettende favoritt for hele familien. Den lages fra bunnen av med gode, norske kortreiste grønnsaker, og får godgjøre seg lenge over bålet. Bedre enn dette blir det ikke!

Bestemors bålgryte
Kjøtt

(8-10 pers.)
1 kg rundbiff eller annet magert storfekjøtt
1 kg bibringe av storfe
1 kg høyrygg av storfe

Grønnsaker

3 purreløk
1 liten bunt stangselleri
5 store gulerøtter
2-3 store løk skåret i grove båter
2-3 små neper
3 hvitløk i hele båter
1 liten kålrot
8-12 poteter (delt i to hvis de er store)

Urter

3 laurbærblader
1 ss hel sort pepper
1 ts salt
Et par kvister timian
Et par kvister rosmarin
En bunt bladpersille

Slik går du frem:
  1. Skjær opp alle grønnsakene, med unntak av potetene, i grove, litt store terninger. Legg dem i bunnen av gryta sammen med laurbærbladene
  2. Skjær opp kjøttet i biter på størrelse med en fyrstikkeske. Legg kjøttbitene oppå grønnsakene.
  3. Fyll gryta med vann til alt er dekket. Dryss pepper over, men vent med å tilsette saltet til vannet begynner å begynne å koke så smått, på den måten får du mer smak fra kjøttet ut i kraften.
  4. La gryta koke opp og småputre over bålet i rundt tre timer, eller til kjøttet løsner fra bena. Husk å fjerne skummet som samler seg på toppen en gang i blant.
  5. Tilsett potetene 30-40 minutter før servering så de blir møre, men ikke ihjelkokt.
  6. Smak til med salt, og tilsett timian og rosmarin som blandes inn.

Serveres med grovskåret bladpersille på toppen.
 
God middag!