Slik gjenkjenner du en kvalitetsgrill

20 mai 2010

- Vi krever høy kvalitet i alle ledd på våre griller, forklarer produktsjef for grill, Lars Bjørnstad. Her forklarer Lars hva som gjør en gassgrill til en kvalitetsgrill, og hvordan du selv ser forskjellen.

 

1. Brennere
Den viktigste oppgaven til en brenner, i tillegg til kvalitet og levetid, er å levere jevn og god varme.

Rustfrie brennere leverer jevn varme og har god kvalitet, de har dog noe kortere levetid enn en støpejernsbrenner som regnes for å være den mest holdbare i tillegg til å ha gode varmeegenskaper. Støpejern holder nemlig godt på varmen, og magasinerer denne godt.

2. Varmefordelere
Varmefordelerne ligger over brennerne og sørger for at fettet ikke drypper rett ned på brenneren. Dette minsker risikoen for oppflamming, i tillegg til at det skaper en os i det fettet treffer varmefordeleren som gir den karakteristiske gode grillsmaken.

Varmefordelerne sørger også for en jevnere spredning av varmen.

3. Lokk og håndtak
Lokk er en stor fordel når du griller, og en forutsetning for å kunne grille med indirekte varme.En gassgrill med dobbeltisolert lokk vil gjøre sannsynligheten for misfarging på det ytre lokket mindre. Gode håndtak som ikke blir varme er en selvfølge på enhver Sunwindgrill.


4. Grillrister og Kokegrop
Alle Sunwind gassgriller leveres med grillrister og/eller stekeplate i støpejern eller emaljert støpejern.

Støpejern tåler røff behandling og har den lengste levetiden. Støpejern magasinerer også mye varme, noe som gjør at risten ikke blir kald i det en kald biff legges på, dette er essensielt for å oppnå en jevn og fin stekeskorpe på kjøttet.

Gassgrillene Disa og Fryd leveres med ristsystemet Kokegrop i støpejern hvor det i midten sitter en rundt grillrist som kan skiftes ut med annet nyttig tilbehør slik at du kan tilberede hele måltidet på grillen. Blannet annet kan du i stedet for grillristen sette inn en grønnsakspanne Betekorg, grillplate Grilltakke eller støpejernsgryte Kokegryta for å nevne noen eksempler.

Gassgrillene Vivild og Vår kommer med et helt spesielt ristsystem for avrenning av fett og olje. Ristene har en V-form hvor fett og olje renner ned i bunnen av sporene, og deretter i en egen oppsamlingsboks som du enkelt tar inn og ut via kontrollpanelet for en rask vask når du ønsker. Dette ristsystemet begrenser også faren for oppflamming da fettet ikke renner ned på flammene under.

5. Termometer
De aller fleste griller er utstyrt med et termometer i lokket. Dette gir en god indikasjon på varmen i grillen som kan variere noe med vær og vind.

Det er likevel veldig viktig å huske at termometeret måler temperaturen rett under lokket, ikke på grillristen der du faktisk griller. Er du i tvil om hvor pålitelig termometeret på din grill er, prøv å grill på grillen - den enkleste og beste måten for å faktisk se om grillen blir varm nok.

6. Varmehylle
Mindre griller har typisk ikke plass til en varmehylle, men dette er vanlig på større griller.

Med varmehyllen kan du holde mat som er ferdig grillet varm, i tillegg til at den er et ypperlig hvilested for ferdig grillet kjøtt.

7. Sidebrenner
Med sidebrenneren kan du koke både poteter, grønnsaker eller saus utendørs – så slipper du å løpe mellom kjøkkenet og hagen.

8. Glass i lokk
Flere av de største grillene i Urnorsk på grillen-serien kommer med glass i lokket.

Dette gjør at du enkelt kan følge med på maten uten å måtte åpne og lukke lokket hyppig. På den måten vil du unngå å slippe ut varme, dette er spesielt viktig når du griller større typer kjøtt.

9. Tennere og brytere
Grillene i Urnorsk-serien har piezotenner i hver bryter som gjør grillene svært enkle å tenne. Velse Hild har piezotenning.

10. Rotisserie
For å kunne lage enda mer spennende mat på grillen, er et rotisseri eller roterende grillspyd, en god hjelper.På de aller minste grillene er det ikke plass til bruk av rotisseri, men på grillene i Urnorsk-serien med 3 brennere eller mer finnes det roterende grillspyd på 230 volt som tilbehør til grillen.

11. Røykeboks
På gassgrillene Vår og Vivild er det en integrert røykeboks som du når fra fronten av kontrollpanelet.

I denne kan du legge røykeflis avhengig av hva du ønsker å grille for å gi grillmaten en ekstra deilig, røkt smak.

12. Ramme
En solid og stødig ramme er viktig i valg av grill. Forskjellige griller har gjerne forskjellige løsninger avhengig av størrelsen. På gassgrill Hild har du sammenleggbare bein som gjør at grillen tar minst mulig plass ved oppbevaring og enkelt kan fraktes fra sted til sted. Gassgrill Helle kommer med en sammenleggbar, portabel tralle du kan montere grillen på - eller så kan den brukes uten trallen.

Vilja og Karn har begge en frontplate som kan monteres som en plate, eller en hylle dersom du ønsker. Disa og Fryd kommer med både skuffer og skap på understellet, mens Vår og Vivild har to skap. Dette sikrer praktisk oppbevaring av grillutstyr.

13. Hjul
For å enkelt kunne flytte på grillen, eller i noen tilfeller trille den med deg, har kull- og gassgrillene i Urnorsk-serien hjul. Bruk hjullåsen for ekstra sikkerhet.

14. Sikkerhet
Alle Sunwinds gassgriller er selvfølgelig godkjent for salg i det norske markedet, og innehar aller høyeste grad av sikkerhet. Grillene leveres med gassregulator og slange av beste kvalitet.