Grillfest på Sankthansaften? Her er tipsene.

19 juni 2019

Når vi feirer Sankthansaften er det grillmat som gjelder for de aller fleste. Her får du en rekke tips for en vellykket feiring.

Sankthans sees gjerne i forbindelse med midtsommer eller sommersolverv, og er i bunn og grunn en stor sommerfest for store og små. Et stort bål er en godt bevart tradisjon i Norge, og utgjør gjerne kveldens høydepunkt.

Tips: Setter maten seg "fast" i risten under grillingen? Del en rå potet i to, gni inn de varme grillristene med den rå siden av poteten!

Grilling på stranda og i parken
En portabel grill er perfekt for deg med liten terrasse eller balkong. En slik grill kan du også ta med deg på stranda eller i parken, og vil være helt ideell for en sankthansfeiring ved sjøen. Det finnes en rekke mindre griller du enkelt kan frakte med deg, både gassgriller som denne, eller kullgriller som denne.

Tips: Kvalitet på grillkull har mye å si for resultatet på maten. Kullet skal brenne lenge og varmt, og produsere minst mulig aske til slutt.

Portabel bålpanne
Slå to fluer i ett smekk med en bålpanne: her får du et privat sankthansbål og grill kombinert! I Norge bruker vi bålpanner mye rundt jul og påsketider, mens i andre land er det et typisk sommerprodukt man tar med på stranda. Og hvorfor ikke? Finnes det allerede en bålplass på din lokale strand, tar du med deg dette stativet og setter over bålplassen.

Tips: Blitt solbrent på stranda? Lag et par aloe vera isbiter (aloe vera i isbitformer, la de ligge i fryseren i minst en time) i forveien, og påfør det brente området.

De beste oppskriftene
Enten du velger gassgrill, kullgrill eller bålpanne å tilberede maten på, er det fint å vite at du kan lage mer enn bare grillpølser. Det finnes en rekke forskjellig tilbehør til både bålpanner og grill, våre favoritter er blant annet kaffekjelen Kaffelars til bålpanne og popkorngryta Sprettkønndigel(for hvem vil vel ikke poppe popkorn på sankthansbålet?).

Tips: Touchscreen på telefonen? Putt den i en plastikkpose når du er på stranda - skjermen vil fungere, og du slipper sand i ladeuttak.

Hagefest i sommer
Skal du tilbringe sankthansaften hjemme er grillmat på menyen en selvfølge! Forhåndsvarming av grillen er helt nødvendig. På en gassgrill tar dette cirka 5 minutter, mens på en kullgrill tar det cirka 20 minutter.

Har du en grillplate på grillen, er denne svært godt egnet for å grille mat med høyt fettinnhold - ofte er dette mat du vanligvis ville stekt i stekepannen. Husk at kjøttet skal hvile etter det er ferdig stekt, og varmehyllen på grillen din er perfekt for dette formålet.

Tips: Ta vare på syltetøyglass, tacosausglass og lignende. Når du dekker bordet i hagen, setter du telys i glassene. De vil ikke blåse ut, skaper ekstra hyggelig stemning, og er gratis når du likevel skal ha syltetøy.

Fakta om sankthansaften
Sankthans faller på 24. juni hvert år, og feires til minne om døperen Johannes. Sankthansaften går også under navnene jonsok eller johannesvake. Tradisjonelt feiret man derfor den 24., men det ble bestemt at sankthansaften skulle feires på fredag for å passe arbeidsuka bedre.

Fra gammelt av feiret man blot, en hedensk offerfest, en måned etter sankthans og sommersolverv.

Sommersolverv. Det tidspunktet hvor den nordlige halvkulen av jorda heller lengst mot sola. Vintersolverv er altså det omvendte, det tidspunktet den nordlige halvkulen heller lengst fra sola. Sommersolverv er også kjent som"dagen sola snur". I realiteten er det årets lyseste dag (ikke lengste som noen sier, fortsatt bare 24 timer). Vanligvis kommer de beste sommertemperaturene en stund etter sommersolverv.