Krisepakke – Kjekt å ha hvis strøm eller vann blir borte

16 desember 2021

Hvor mange av oss hadde klart oss helt plutselig uten strøm, vann og internett i to - tre dager? Ikke så alt for mange skal vi tro DSB. Sjekk ut produktene du trenger for å kunne ta vare på deg selv hvis krisen skulle ramme.

Vi er såpass vant til WiFi, 4G, strøm i alle rom og vann i alle kraner at vi nærmest regner det som helt grunnleggende nødvendigheter. Ved en krise eller katastrofe vil det kunne straffe seg om du ikke har tenkt på dette, og har klare løsninger. 

Vær forberedt så du kan ta vare på deg selv uten hjelp
En av de viktigste grunnene for myndighetenes nye beredskapsliste er å gjøre befolkningen i stand til å ta vare på seg selv i tilfelle noe skulle skje. Vi er stort sett vant til at det meste fungerer sømløst her i Norge, og nettopp det at vi er avhengig av såpass mange funksjoner for at hverdagen skal gå rundt, gjør oss sårbare i en krisesituasjon.

En uke! Dette er minimum for hvor lenge myndighetene mener vi bør klare oss uten strøm, vann og mobilnett for å nevne noe.

Hva om strømmen blir borte i dagevis?

Strøm er for mange et litt abstrakt fenomen. Den kan være vanskelig å forklare, og umulig å se, men vi er helt avhengig av den: ved hjelp av strøm holder vi maten i kjøleskapet kald, får stekt, kokt og tilberedt varm mat med komfyren og holder varmen med elektriske ovner for å nevne noe.


Strømbrudd kan påvirke mange viktige tjenester og funksjoner i hverdagen. Når strømmen går, kan det føre til at vannet i springen ikke fungerer, kloakksystemet svikter, og medisinsk utstyr blir inaktivt. I tillegg kan lading av elbiler, betalingsløsninger, internett, mobiltelefoner og radio bli utilgjengelig, mens kjøleskap slutter å fungere og matlaging blir umulig. Dette understreker viktigheten av å være forberedt på slike situasjoner.

Vi er også avhengige av strøm for å få internett, ladet telefoner, nettbrett og PC-er. Ved et potensielt strømbrudd er det viktig at du passer på at du for eksempel har en batteridrevet DAB-radio.

Litium Power Pack er en bærbar strømforsyning. Med den kan du enkelt lade mobiler, PC-er, eller radio slik at du kan holde deg oppdatert. Lad opp Power Packen med vanlig strøm, sigarettuttak i bilen, eller Solcellepanel Brett dersom det er et strømbrudd.

Solcellepanelet Mini er et lite, sammenleggbart solcellepanel med 2 USB-porter slik at du kan lade mobiltelefon eller andre strømkrevende produkter direkte på solcellepanelet!

Uten mat og drikke, duger helten ikke!
Et lite lager av mat med lang holdbarhet er helt nødvendig for at du skal klare deg alene i to til tre dager. Det er lurt å oppbevare matvarer som kan lagres ved romtemperatur, som knekkebrød, havregryn, hermetiske bønner og linser, pålegg på boks, energibarer, tørket frukt, sjokolade, kjeks og nøtter. I tillegg bør du inkludere langvarige matvarer, som pasta, ris, poser med suppe, mel, hermetisk middag og frysetørket mat. På denne måten er du godt forberedt til enhver krise.

For å tilberede mat er du avhengig av apparater som ikke krever strøm. Har du hage eller terrasse kan en gassgrill fungere godt både som koketopp og delvis komfyr, forutsatt at du griller indirekte med lukket lokk.

Kokeapparater som Camp eller Kombi og en gassboks med skrufeste er en rimelig og enkel løsning. Husk å ha nok gass!

En oppgradering fra gassboksløsningen vil være et frittstående kokeapparat fra Parker. Her kan du velge mellom 1 bluss, 2 bluss eller 3 bluss.

Ønsker du å være helt sikker på å klare deg selv i lengre tid vil en bordkomfyr på gass være et ypperlig valg.

Vann er livsviktig
En gjennomsnittlig nordmann bruker rundt 200 liter vann om dagen. Hva gjør du den dagen det ikke lenger kommer vann ut av kranen?

Du trenger minst 3 liter vann per person per døgn. Dette bruker du som drikkevann og til matlaging. Fyll en vannbeholder med springvann og skru lokket godt igjen. Vannbeholderne bør lagres kaldt, mørkt og frostfritt, som for eksempel i en bod eller garasje.

Slik holder du varmen
Ofte er strøm hovedkilden til oppvarming av hjemmet. Skulle du oppleve strømbrudd er det derfor viktig å ha forberedt seg på andre måter å holde varmen.

En gassovn er en effektiv oppvarmingsmetode når du er uten strøm. Det blir raskt varmt, og de fleste innendørs gassovner er flyttbare slik at du enkelt kan varme opp stuen når du oppholder deg der, og ta den med videre til soverommet hvis det er behov for det. Pass på at du har en gassbeholder med nok gass og et velfungerende gassregulatorsett.

Husk at det er kun lov til å oppbevare to 11 kg gassflasker inne. Ønsker du å bruke gass til noe annet enn oppvarming, finnes det flere alternative oppvarmingskilder…

COLOURBOX10661648.jpeg

Parafin eller gass?
En parafinovn er et godt alternativ til oppvarming ved strømbrudd. Disse ovnene er flyttbare, og svært enkle å både starte og skru av. Parafinovner avgir en lun og behagelig varme, og oppvarming går raskt. Husk å ha renset parafin tilgjengelig!

Har du vedovn eller peis er det viktig å til enhver tid ha nok tørr ved, og være sikker på at alt fungerer som det skal.

Toalettløsninger ved strømbrudd og vannmangel
En pålitelig toalettløsning er helt nødvendig for alle og enhver. Med vannklosetter i ethvert hjem ofrer vi det sjelden en tanke, men livet blir fort surt om man ikke har et toalett tilgjengelig når naturen kaller.

Heldigvis finnes det flere toaletter som vil løse problemet.

Ønsker du et toalett med spylefunksjon (husk å fylle vanntanken i god tid) er Dometic portabelt toalett en svært billig og elegant løsning. Dette toalettet kan også kobles sammen med håndvasken Easy.

Og så ble det lys!
Skulle du oppleve en krisesituasjon er det fint å kunne få lys fra lamper som ikke krever vanlig strøm. Pass på å ha et par batteridrevne lommelykter klare.

Lykt solcelledrevet Star, LED m/USB er lur å ha ved et mulig strømbrudd. Det eneste den trenger for å lades opp igjen er sola, og vil derfor være svært pålitelig.

Disse produktene anbefaler vi
For å hjelpe deg på vei til å handle inn, bli beredt og selvforsynt, har vi laget en liste over produkter vi anbefaler at du har i hus i tilfelle krisen skulle inntreffe. Se gjennom listen, klikk på linkene og velg deg ut det utstyret du måtte trenge. Produktene er kategorisert slik at du enkelt kan se hvilke valgmuligheter du har i hver kategori og velge de produktene du mener dekker dine behov.

Vann
Vannkanne 10 liter
Vannkanne 30 liter
Håndvask Easy portabel

Varme
Gassovn Miniflame
Gassovn Infravarmer Windlame
Parafinovn Corona RX2485, 2,4kW
Parafinovn Corona RX3085, 3kW

Nødstrøm
Lithium Power Pack
Solcellepanel Brett sammenleggbar
Solcellepanel Mini m/USB

Lys
Solcelledrevet lykt

Kjøkken og matlaging
Kokeapparat Kombi
Kokeapparat Camp
Gassboks med skrufeste
Kokeapparat Parker 1 bluss
Kokeapparat Parker 2 bluss
Kokeapparat Parker 3 bluss
Bordkomfyr Cuisine
Gassgrill Helle
Kjøleboks Cuisine 35 liter

Toalett
Dometic portabelt toalett

 

Eksempel på produkter og pris
I dette eksempelet dekker vi hver kategori slik at du skal kunne klare deg i minst tre dager. Produktene på listen kan selvfølgelig brukes ellers, for den turglade eller camperen i familien vil flere av disse produktene kunne bli tatt i bruk gjennom hele året.

Med en vannkanne på 10 liter, gassovn Windflame, Lithium Power Pack og solcellepanel Brett, kokeapparat Kombi, gassboks med skrufeste og Dometic portabelt toalett vil de aller fleste behov være dekket, og det med en pris på under 5000,-. Flere av produktene på listen er også egnet med ut på tur hvor mange av behovene er de samme som i en krisesituasjon, men med flere anledninger for bruk!
 

Sjekkliste for din egenberedskap 

  • Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.    
  • Mat som tåler lagring i romtemperatur.   
  • Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.   
  • Varme klær, pledd, dyner og soveposer.   
  • Fyrstikker og stearinlys.    
  • Ved hvis du har vedovn eller peis.   
  • Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.   
  • Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
  • Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.  
  • DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.    
  • Legemidler og førstehjelpsutstyr.   
  • Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).    
  • Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.   
  • Batterier og ladet batteribank.   
  • Litt kontanter og flere betalingskort.   
  • Mat og vann til kjæledyr.  
  • Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer.


Klimaendringer og sikkerhetspolitiske vurderinger
Vi bor i verdens tryggeste land, men likevel er vi sårbare. En krise kan ha en rekke forskjellige årsaker: naturkatastrofer, uvær, sabotasje og terror for å nevne noen. Når slike hendelser rammer, er det mange som trenger hjelp, og det blir vanskeligere for folk flest å få tak i varer og tjenester de vanligvis regner som en selvfølge. Ved å sørge for at vi alle er så godt forberedt vi kan være, kan hjelpen settes inn der behovet er størst.

Hvem er DSB?
Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) er et direktorat organisert i åtte avdelinger. Deres mandat for samfunnssikkerhetsområdet inkluderer nasjonal, regional og lokal sikkerhet og beredskap, brann- og elsikkerhet, industri- og næringslivssikkerhet, farlige stoffer, samt produkt- og forbrukersikkerhet. I tillegg skal DSB ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet. DSB er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.


COLOURBOX10091301.jpeg