Bruk av gass til matlaging

24 august 2020

Hvis du trodde det betydde dårligere komfort å måtte installere en gasskomfyr på hytta må du tro om igjen!

Gasskomfyrer har en unik egenskap, nemlig full kontroll over varmen. Dette er grunnen til at de profesjonelle kokkene foretrekker gassbluss når de lager mat.

Faktisk er det flere og flere som velger å installere gassbluss også hjemme. På en propankomfyr med åpne bluss kommer varmen spontant, og den lar seg regulere fra meget svak til meget sterk på et øyeblikk.

En annen fordel er at komfyren er kald i det øyeblikk du stenger av blusset igjen. Kontrollen over matlagingen er derfor optimal, faktisk mye bedre enn på elektriske kokeplater som holder mye lenger på varmen.

Stekeovnen fungerer like fint, men denne krever litt mer øvelse av brukeren. Den som har vært henvist til gårsdagens gassfyrte stekeovn har kanskje erfart at det var vanskelig å få topp resultat, undervarmen ble gjerne for sterk og kunne svi maten under.

 

Heldigvis er de fleste moderne gassfyrte stekeovner så godt konstruert at dette ikke er noe problem lenger. Du får nå jevn og fin varme, innebygd termostat gjør det også mye enklere i dag. Det finnes likevel noen få enkle knep du bør merke deg før du setter i gang med din nye propanstekeovn:

  • Temperaturen stilles inn ved hjelp av et temperaturskjema som følger med de fleste komfyrer. I noen tilfeller vil det lønne seg å stille temperaturen noe høyere enn det skjemaet forteller deg.
  • Forvarm ovnen i 20 minutter først, stekeovnens temperatur vil da stabilisere seg og forbli stabil når maten kommer inn.
  • Formen til baking bør være av aluminium eller teflon. Under baking i store former, må man forsikre seg om at formen ikke berører stekeovnens bakside.
  • For å reflektere noe av varmen anbefaler vi bruk av aluminiumsfolie som bakepapir både på stekebrettet, i langpannen og i brødformen.
  • Prøv og feil selv – lær deg å kjenne din gasstekeovn!

_DSC3206.jpg