230 volt i stikkontakten når Sunwind blir med Eventyrlig oppussing

30 september 2021

Halvor og gjengen tar med seg montører fra Sunwind til Os når de ved hjelp av en Sunwind kraftpakke skal sørge for 230 volt i stikkontakten på hytta, altså vanlig strøm men helt uten tilknytning til e-verket.

3 mil sør for Bergen ligger hytta til familien på 5 med mor Kristin, far Kim, og barna Millie-Sophia, Tia og Ulrik i Os. Hytta ble ført opp i 1969, og ble sist renovert på 1990-tallet. Familien kjøpte hytta sommeren 2020, og har vært der hver helg siden.

- Det er jo litt å ta fatt i med 3 små barn, flirer Kim, før han og Kristin viser Halvor rundt.

Dette er hytta
Vel inne i hytta får Halvor et klart førsteinntrykk:

- Oi, ikke sant. Det er litt sånn… 60-tallet, er det ikke det? Men det er et stort, deilig rom! Sier Halvor, før omvisningen fortsetter til soverom, og deretter kjøkkenet.

Hytta har ikke innlagt vann, men det står en brønn bak hytta hvor familien får vann fra.

- Ellers er alt på gass. Det er heller ikke innlagt strøm, så alt er basert på gass. Det vil si vi har solcelle primært til lys, forklarer Kim.

Slik skal gutta oppgradere hyttekomforten
Strøm er ofte helt nødvendig på hytta, men ikke fullt så glamorøst som duftlys og ny maling til tross for at det er minst like viktig for å øke komforten på hytta. Et opplegg for strøm blir litt som ryggraden, som må til for at andre ting som lekker belysning, funksjonelle hvitevarer osv. kan komme på plass.

Nettopp derfor får Halvor, Ole og Torkel fått besøk av montørene Ronny Pedersen og Trond Eliassen fra Gass-Service/Sunwind Hyttesenter Bergen for å erstatte det eksisterende solcellepanelet og batteriet, med en kraftpakke som sørger for at det blir «vanlig» strøm i stikkontakten, selv med solstrøm som kilde.Eventyrlig_oppussingS7E2_Os_Sunwind_Hyttesenter_Bergen (4).jpg

Innvendig skal det selvsagt også oppgraderes:

- Denne hytta har ikke så mye stil og sjarm, men du kan dra den i litt ulike retninger. Vi skal dra den mot det klassiske uttrykket. Vi skal selvfølgelig male, tak og vegger skal males. Og det gamle kjøkkenet, det skal bli et nytt soverom hvor vinduene skal byttes ut med skyvedør, forklarer Halvor.

Videre blir det nytt kjøkken:

- Her flytter vi kjøkkenet til det gamle soverommet med utsikt til Folgefonna. Vi skal legge nytt gulv, og veggene blir grønne og med en grønntone i taket, sier Halvor.

Dette er en kraftpakke
En kraftpakke er et solcelleanlegg som sørger for 230 volt strøm inne på hytta. En kraftpakke fungerer i stor grad som et solcelleanlegg, men med litt flere komponenter som gjør at spenningen omformes fra 12 til 230 volt, og man får 230 volt strøm i stikkontakten – akkurat som hjemme.

Dette betyr at man kan bruke samme utstyr hjemme, som på hytta. Man trenger ikke lenger en 12 volt støvsuger på hytta, men kan ta med 230 volt støvsugeren hjemmefra, og kan bytte ut stekeovnen på gass med vanlig stekeovn på 230 volt.


230 volt på hytta med en kraftpakke fra Sunwind
Hytta på Os fikk strømmen sin fra et solcellepanel montert på veggen, og dette ga altså 12 volt strøm inne i hytta.

- Her ligger det vel 2 kilowatt solcelleeffekt, forklarer Odd Huse fra Sunwind til Halvor som har tatt turen opp på hyttetaket hvor det monteres solcellepaneler hele 6 solcellepaneler a 360 watt på hyttetaket.

- Jeg gleder meg til å sette i stikkontakten og få i gang oppvaskmaskin, lade telefoner, og! Sier Halvor, som blir forsikret av Odd om at dét blir ikke noe problem, før monteringen av panelene fortsetter.

På denne hytta falt valget av kraftpakke på Kraftpakke 230 volt på plate, 5000 VA, 15000 Wt MG litium – en pakke egnet når man ønsker å benytte småelektrisk utstyr, kjøkkenmaskiner, støvsuger, elektrisk verktøy, vaskemaskin, kjøleskap, borehullspumpe og stekeovn på 230 volt.

Eventyrlig_oppussingS7E2_Os_Sunwind_Hyttesenter_Bergen (2).jpg

Pakken sørger også for at familien kan ha et høyere samtidig forbruk, altså at de kan bruke mer strømkrevende utstyr samtidig.

Dersom du ikke har plass på taket, eller det ikke er egnede solforhold, anbefaler vi et bakkestativ du kan plassere slik at solcellepanelene får optimal vinkel mot sola.

Inne i hytta er selve kraftpakken ferdig montert på en plate som enkelt kan festes på vegg i et egnet rom, for eksempel et teknisk rom dersom hytta har det. Det finnes også kraftpakker ferdigmontert i skap dersom det er bedre egnet på din hytte.

På platen sitter alle komponenter ferdig montert, ellers er det bare for montørene og elektriker å få på plass litiumbatteriene og kabler fra solcellepanelene for at kraftpakken skal være klar til bruk – og Halvor kan få plugget i oppvaskmaskinen.

Mye å ta stilling til? Frykt ikke! Våre lokale Sunwind Hyttesentre står klare til å hjelpe deg både med dimensjonering og montering av kraftpakke på hytta. Dersom du er usikker på hva slags kraftpakke som er riktig for deg, vil ditt lokale Hyttesenter kunne gi deg god veiledning, og flere vil også kunne tilby montering på hytta.

Krabbelunsj på svabergene
Mens montørene fra Sunwind monterte kraftpakke på hytta, tok Halvor en rotur for å sette krabbetegner. Dagen derpå kunne han invitere Ole og Torkel på lunsj, tilberedt ved hjelp av en krabbekjele og en krabbekoker.

- Ferskere blir det ikke. Altså, det kan ikke bli bedre, utbryter Halvor.


Slik oppgraderte de hyttekjøkkenet
Det eksisterende kjøkkenet var bitte lite, og ikke særlig funksjonelt. For å få en mest mulig effektiv romløsning, valgte gutta å montere et splitter nytt kjøkken der det tidligere hadde vært soverom, og flytte soverommet til kjøkkenets opprinnelige plassering.

Nå som hytta har fått en kraftpakke som gir «vanlig» strøm, monterer gutta en elektrisk stekeovn bygget inn i et høyskap – akkurat som hjemme, og en lekker gasstopp Proline med 4 bluss, som får en kjøkkenventilator for 230 volt montert over.

- Fy fillern, dette her blir fint, utbryter Halvor i det han legger siste hånd på verket med lekker styling.

Eventyrlig_oppussing_Os_sesong7_Sunwind_gasstopp_Proline (2).JPG

- Du har truffet på absolutt alt!
- Velkommen tilbake! Er det noe dere frykter? Spør Halvor når han igjen møter Kristin og Kim som venter spent på å se resultatet.
Eventyrlig_oppussingS7E2_Os_Sunwind_Hyttesenter_Bergen (13).jpg
- For å være helt ærlig: nei, sier Kristin, og Kim sier seg enig – hytta er i gode hender.

Og med det får de se det ferdige resultatet:

- Åh, jeg skjelver! Her har du virkelig truffet, utbryter Kristin. -Det er helt vilt, det er fantastisk fint! Man blir målløs, hva skal man si, stemmer Kim i.

Og alt dette før de har fått sett hytta innvendig. Da gjenstår det bare en ting for Halvor å gjøre, og det er å ønske dem velkommen inn:

- Det er helt imponerende. Helt fantastisk. Fy søren, altså, du har liksom bare truffet på absolutt alt! Sier Kristin fornøyd mens hun tar synet av den nyoppussede innover seg.

- Dette overgår absolutt alle forventinger, avslutter Kim.

Disse Sunwind-produktene så du i episoden:

  • Kraftpakke 230 volt på plate, 5000 VA, 15000 Wt MG litium
  • Gasstopp Proline - rustfri, 4 bluss, 60 cm
  • Gassregulatorsett standard, 120 cm