Tips for deilige badstuebad

1 januar 2021

Det finnes flere måter å ta badstubad på. I Norge er en vanlig oppfatning at man skal fyre badstuen varmest mulig, og "holde ut" så lenge man greier. I Finland handler ikke badstubading om å holde ut, men om ren nytelse for kropp og sinn. Lær hvordan du kan nyte badstubadet på finsk vis!

Temperatur i badstuen

Det finnes flere måter å ta badstubad på, noen mer behagelige enn andre. I Norge er en typisk oppfatning at man skal fyre badstuen varmest mulig og ”holde ut” lengst mulig. I Finland handler ikke badstubading om å ”holde ut”, men om ren nytelse for kropp og sinn. I mange offentlige badstuer i Norge opplever man gjerne temperaturer på over 90 °C og en luftfuktighet på ca 20 %. Tipset for å kunne nyte ditt badstubad over lengre tid er å senke temperaturen til 60-70°C, selv ned mot 50°C kan være tilstrekkelig om luftfuktigheten er høy. Ved økt luftfuktighet øker varmefølelsen.

Vær sikker på å velge en badstuovn med stort steinmagasin slik at den tåler rikelig med vannpåkasting. Ved å holde temperaturen på et moderat nivå kan badstubadet vare i flere timer, bare avbrutt av kjølende avbrekk i en god stol på terrassen, kanskje i snøvær, eller en svømmetur i friskt sjøvann.

Vann i badstuen

Vannpåkasting på steinene øker luftfuktigheten i badstuen. I det hele tatt er det viktig å bruke vann både på steinene og på hverandre. Dryppende våte kluter eller håndklær er godt å ha i nærheten, gjerne også fat og bøtter med vann. Særlig for barn, men også for alle andre, er det viktig å kjøle ned hodet med vann. Det kan også være en fordel å alltid ha litt å drikke lett tilgjengelig.

Harvia_svetteperler.jpg

Duft

Benytt gjerne badstuduft i vannet som kastes på steinene, for ekstra god lukt i badstuen. Harvia har dufter av typen furu, bjørk og eucalyptus. Behagelig duft og stemning kan også skapes også ved å henge en kvast eller to med einer i hjørnene.

Badstustein

Harvia badstusteiner er utvalgt med respekt for gamle tradisjoner, i dem finnes sjelen til den opprinnelige finske badstuen. Badstusteinene avgir en behagelig og myk varme. Harvia badstusteiner er ideelle for både elektriske og vedfyrte badstuer. Steinene lagrer mye varme og badstuvannet fordampes effektivt på de store overflatene. Steinene er kantete, dette gir riktig mengde lufttilførsel til varmeelementene. God ventilasjon i steinmagasinet er med på å gi det elektriske aggregatet lang levetid. Keramiske, myke eller runde steiner bør ikke benyttes i badstuovnen. Plukk for all del ikke steiner du synes ser pene ut på stranden – de tåler sjelden den høye varmen som er i en badstuovn.

Et tips er også å kontrollere steinmagasinene med jevne mellomrom. Ta all stein ut av magasinet og fjern all småstein og grus som har samlet seg i bunnen. Legg kun tilbake feilfri stein. Steinene må også skiftes ut fra tid til annen. Tidsaspektet avhenger av hvor mye du bruker badstuen din, men normalt sett bør steinene skiftes ca hvert 5 år.

Etter badstubadet
Det kan være en fordel å slappe av noen minutter etter badstubadet. Du bør vente minst 15 minutter før du kler deg så du unngår ettersvette i rene klær. Ta gjerne en dusj eller et bad, og sørg for å få i deg nok væske. Et opphold i friluft kan være behagelig sommer som vinter. Men et tips om du skal ut i snøen er å ta noe på beina først!

Renhold av benker og gulv

Harvia Sauna Care Set inneholder alt du trenger for å vedlikeholde din badstue. Harvia Sauna Care Set innholder rengjørings- og desinfeksjonsmiddel, parafinolje, svamp, hansker og sandpapir. Benkene skal først vaskes grundig, dersom benkene er inngrodd med smuss kan det være en fordel å benytte sandpapiret til å få det rent igjen. Ved å behandle benkene med parafinolje til slutt minsker du risikoen for at treet suger til seg fukt og smuss, og du fremhever det vakre i treverket. Det er viktig at treet er helt tørt når du starter behandlingen.

Flere bruksområder

Badstuen kan ved hjelp av en ekstra madrass kjapt og enkelt gjøres om til et gjesterom om du skulle få besøk. På hytta kan badstuen også benyttes som det ideelle tørkerom. Fest snorer fra vegg til vegg, ca 10-15 cm fra taket. Ikke benytt snorer i plastikk, og ikke fest snorene over ovnen.