Hold hytta varm: denne varmeovnen kan du trygt la stå på hele natten!

5 august 2019

Stå opp til en varm og deilig hytte: diesel og parafinovnen Wallas er svært trygg i bruk og kan gå hele natten lang for en økt komfort på hytta.

Er du lei av å stå opp flere timer før resten av familien for å sprengfyre slik at de kan våkne til en varm og deilig temperatur i hytta?  
 
Med folkefavoritten Wallas holder du hytta varm døgnet rundt! 

Slutt på sprengfyringen en gang for alle

Majoriteten av landets hytter antas å benytte vedfyring som primær varmekilde. Få ting er koseligere enn å sitte foran peisen og nyte dansende flammer og knitrende ved. Ulempen er at man jevnt og trutt må legge på mer ved for å holde varmen, og ild bør man jo holde et øye med. 
 
- Når flammen dør ut en gang utover kvelden, blir det raskt kaldere. Hos oss var tradisjonen at far i huset må opp i 6-tiden om morgenen og fyre, slik at resten av familien kan stå opp til en varm hytte, smiler Helene Vøllestad i Sunwind.  
 
En av fordelene med Wallas diesel og parafinovn er at den er trygg og sikker i bruk.  
 
Du trenger ikke å være i samme rom når den er i bruk – faktisk kan den fjernstartes, ovnens sider blir ikke så varm at du trenger å bekymre deg for små barn eller kjæledyr (varmen stiger ut fra toppen), og alle avgasser sendes ut gjennom vegg eller pipe for et sunt innemiljø. 

- La ovnen gå hele natten

På hytta til Helene ble det et vendepunkt da de gikk til anskaffelse av Wallas: 
 
- Først og fremst kan vi fjernstarte Wallasen så vi kommer til en varm og tørr hytte. Slutt er det på tiden med fuktig sengetøy og kondens på vinduer! Det er også slutt på tidlige morgener med sprengfyring da vi lar Wallasen gå hele natten, og våkner til en deilig og varm hytte, sier Helene. 
 
Wallasen er termostatstyrt, og vil sørge for å holde ønsket temperatur så lenge du er på hytta. Ovnen regulerer dette selv, og vil automatisk produsere mindre varme når temperaturen er nådd, og produsere mer om temperaturen skulle synke.  

Henter luften fra rommet eller utenifra – du velger

Enhver forbrenning av noe slag trenger oksygen for å forbrenne. Wallasen kan hente luften fra inne i hytta, eller hente frisk luft utendørs.  
 
I mindre rom er det fordelaktig å hente luften utenifra slik at du ikke "bruker opp" oksygenet som er i rommet. 

For større rom, og for deg som ønsker å komme til en tørr hytte, anbefaler vi å hente luften innenfra. På den måten vil du trekke ut mye av fukten som er i luften i hytta, og resultatet er en tørr hytte som er raskere å varme opp.  

Lukket forbrenning gir bedre inneklima

Med lukket forbrenning mener vi at selve flammen i Wallas-ovnen sitter i et kammer du ikke kan komme til fra utsiden uten å bruke verktøy. 
 
- Med en balansert forbrenning som skjer inne i et lukket forbrenningskammer, vil du oppleve et bedre inneklima med Wallas kontra andre oppvarmingsmetoder som gass, parafin og vedfyring, forklarer teknisk sjef i Sunwind, Alexander Haug. 

Avgasser ut av hytta

Avgassene fra forbrenningen føres ut av hytta for å sikre et sunnere inneklima.  
 
Dette løser du enten ved å montere Wallasen mot eksisterende pipløp, eller så går du til anskaffelse av et veggjennomføringssett slik at avgassene føres ut gjennom vegg. 

Varme_Wallasillustrasjon_small.jpg


Hvilken løsning som egner seg for deg bestemmes ofte ut ifra hyttas planløsning, og hvor du ønsker å plassere ovnen. Er du i gang med å sette opp ny hytte, er det verdt å tenke godt igjennom slik at du får en optimal plassering helt fra dag 1. 
 
Enhver forbrenning vil ha et biprodukt, avgasser av et eller annet slag.  
 
- Wallasen slipper disse avgassene ut, de går altså ikke ut i luften du puster inn i hytta. Dette er både sunnere og bedre enn alternativet, sier Haug.  

Wallas vs. gassovn til oppvarming

Bruker du propan til oppvarming på hytta? Da har du nok erfart at forbrenningen av denne gassen kan føre til en fuktig hytte. Når propangass forbrennes blir biproduktet rundt regnet 1 liter per kg forbrent propan. En gassovn er derfor egnet til rask oppvarming da det blir umiddelbart varmt, og de kan avgi en svært høy effekt.  
 
Skal du derimot holde en jevn temperatur, er en Wallas å anbefale.  
 
Den er trygg i bruk 24 timer i døgnet, og trenger til motsetning fra en gassovn at du konstant følger med og er i samme rom. Ved bruk av gassovn til oppvarming er det nemlig lovpålagt at du er i samme rom og holder et øye med ovnen.  

Diesel eller parafin – ditt valg

Wallas fungerer like godt på både parafin og diesel. Varmeovnene er opprinnelig produsert for bruk med diesel, men har i størst grad blitt brukt med parafin i Norge.  
 
I 2020 blir fyringsolje til oppvarming forbudt, med ett unntak: for hytter som ikke er tilknyttet e-verket. Disse kan fortsette å benytte seg av parafin til oppvarming. 
 
Skulle det være vanskelig å oppdrive parafin i ditt område, bytter du enkelt og greit over til diesel.