5 fordeler med urinseparerende toalett

15 januar 2018

Et urinseparerende toalett har en rekke fordeler som har sørget for at titusenvis av hytter idag har nettopp denne løsningen! Pålitelig, luktfritt, hygienisk og mindre avfall - kan det bli bedre?

En pålitelig toalettløsning på hytta er svært viktig - faktisk helt essensielt! Har du hytte uten innlagt strøm og vann/avløp begrenser mulighetene seg noe, men med et urinseparerende toalett blir komforten på hytta betraktelig økt.

Hva er et urinseparerende toalett?

Et urinseparerende toalett er nettopp det - et toalett hvor urin skilles fra annet avfall. Sunwinds urinseparerende toaletter Urisep skiller dette fra hverandre allerede i toalettstolen, dette gjør at urinen er helt steril fordi den aldri blandes med skumle tarmbakterier. Steril urin kan ledes direkte til et sandfilter ute i naturen, eller du kan benytte en overskuddstank.

Skulle du være i det ordentlig miljøvennlige humøret, kan du enkelt blande ut den sterile urinen med vann og deretter bruke som et meget effektivt gjødningsmiddel. For miljøet og naturens skyld er det kun steril urin som kan ledes ned i bakken.

Det tørre avfallet ender opp i en dunk som enten sitter i toalettet, eller i en større avfallsbeholder plassert under hytta - dette kommer an på hvilken modell du velger!

Individuelle løsninger

I en jungel av mulige toalettløsninger er det viktig å huske på at løsningen som passer hyttenaboen eller svogeren, kan være helt feil for deg og behovene på din hytte.

Har du innlagt 230 volt strøm på hytta men ikke avløp, vil den beste løsningen være et El-dorado forbrenningstoalett.

Har du en hytte med 12 volt solcellestrøm, er et urinseparerende toalett den beste løsningen. Sunwind har produsert Urisep biologiske separasjonstoaletter, en løsning som er solgt til titusenvis av norske hytter gjennom tidene, og toalettet er en trygg og pålitelig løsning som ikke krever store endringer på toalettrom eller er den største investeringen.

Separasjonstoalett_Urisep_Sunwind-crop-mediium.jpeg

Fordelene med et urinseparerende toalett

Fordelene med å lede urinen ut, før den kommer til komposten, er flere.

Betydelig mindre avfall: I løpet av en enkelt uke tilfører en familie på 4 personer et toalett gjennomsnittlig 25 liter urin og 7 liter fast latrine. Ved å separere urinen fra det faste avfallet har du dermed redusert mengden som skal fordampes og kompostere fra en uke med 25 liter! Vi får altså mindre kompost, og på den måten reduseres tømmeintervallene til 1/5 - fra å måtte tømme 32 liter avfall til kun 7 liter!

Mye toalett for pengene: Å pusse opp bad eller gjøre store endringer blir ofte en kostbar affære selv om det kun er på hytta. Likevel vil en ny toalettløsning gjøre såpass mye for standarden at de fleste på et tidspunkt gjør en endring. Med Urisep får du en svært solid løsning til en pris de aller fleste kan leve fint med. Ønsker du på et senere tidspunkt å investere enda mer i en toalettløsning kan du enkelt og greit flytte Urisepen ut til utedoen - voila har du økt komforten selv på utedoen!

Bedre komposteringsevne: I tillegg til at du totalt får mindre avfall å måtte forholde deg til, blir selve komposteringsevnen faktisk mye bedre. Urin er nemlig med på å redusere komposteringsprossessens tempo. Dersom komposten din skulle bli for tørr er det faktisk bedre å tilsette litt vann.

Ingen ubehagelig lukt: Sist men ikke minst oppnår du redusert lukt ved å installere et urinseparerende toalett. Den tradisjonelle vonde lukten på enkelte hyttetoaletter skyldes faktisk urinen. Når urin og fast avfall blir liggende sammen skapes det raskt en ubehagelig lukt. Et urinseparerende toalett vil derfor drastisk redusere den ubehagelige utedolukten i toalettrommet, og du unngår også nedslag av lukt utenfor hytta!

Mer hygienisk og renslig

Et urinseparerende toalett vil også av mange oppleves som mer hygienisk og renslig enn for eksempel den tradisjonelle utedoen.

Som nevnt over vil en urinseparerende do bidra til betraktelig mindre avfall, og den sjenerende lukten vil bortimot forsvinne helt. Toalettet oppleves også lettere å rengjøre og holde rent og pent.

Det praktiske innsynslokket skiller vått og tørt avfall og gjør at man ikke behøver å se ned på det tørre avfallet i dunken under, eller ned avløpsrøret. Når man setter seg ned på toalettsetet vil innsynslokket gli til siden, og urinen blir altså ledet en vei, mens annet avfall faller ned i en separat dunk.

Forskjellige installasjonsmuligheter

Det finnes i hovedsak to alternativer: enten har du avfallsdunken i toalettet, eller (om du har plass) kan avfallsdunken plassrees under hytta.

Toalettene er helt like: forskjellen er altså størrelse på avfallsdunken og hvor den er plassert - i toalettstol eller under gulv med et nedfallsrør fra toalettstol til avfallsdunk. Ellers finnes Urisep for deg med 12 volt, deg med 230 volt, eller deg helt uten strøm på hytta, da med en vindvifte. 
 

0013.jpeg