Tips og råd for en vellykket grillaften!

5 mai 2017

Våren er endelig her, og for mange av oss betyr det grillsesong! Her finner du noen tips og råd som kan hjelpe deg til en vellykket grillaften!

Det er kun fantasien som setter grenser for hva slags mat du kan tilberede på grillen. Skal du ha gjester eller selskap er det alltid gøy å kunne imponere, og med litt kunnskap finnes det ingenting enklere enn å heve grillmat til et ekte herremåltid. Vi anbefaler at du prøver deg på lage helstekt kylling enten med et rotisseri eller en kyllingholder!

Kjenn din grill
Når du følger anvisninger, husk at opplysninger om koketid og temperatur er ment som veiledninger, omstendigheter kan føre til at du trenger å variere disse. Vind, vær, høyde og hvilken type gass du bruker kan blant annet ha innflytelse på resultatet. Før du bruker grillen for første gang, les bruksanvisningen nøye

Husk forhåndsvarming!
Forhåndsvarming av en gassgrill tar ca. 5 minutter, mens en kullgrill bruker ca 20 minutter. Grillen skal være ordentlig varm før du begynner med grillingen for å få et virkelig perfekt resultat.

Velg riktig olje
Hvis du griller på høy temperatur, anbefales det at du bruker en lett oliven olje. Med lett refererer vi til smak, ikke fettinnhold. Virgin oliven olje er veldig godt egnet for dressing siden den har mye smak, men aromaen blir tapt hvis den varmes opp mer enn 60 °C.
 

IMG_1527.jpeg

Godt og rent utgangspunkt
Grillristen skal være rengjort for tidligere matopplevelser. En grillbørste er effektiv før rengjøring med vann og såpe. Det finnes mange spesielle børster til rengjøring av grill. Grillristen kan du gjerne pensle med olje slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft. Eller så kan du
pensle selve grillmaten med olje for å unngå at den brenner seg fast. Bruk aldri en aerosol sprayolje på varm grill, da gasser i disse produktene fort tar fyr.


Vær sparsom med saltet
Vent med å krydre maten til rett før, eller mens du griller fordi salt trekker fuktighet ut av kjøttet. Vær sparsom med salt, og bruk heller pepper, krydder, sennep eller marinader.

Aluminiumsfolie, maisskall eller avispapir
Når du bruker aluminiumsfolie, ha den matte siden utover. Den skinnende siden reflekterer varmen. Husk at mat som er pakket og bundet tett minsker koketid, og forbedrer smak og fuktighet i maten. Prøv gjerne å pakke maten i noen annet en folie, som for eksempel maisskall eller våte aviser.

Vegetarmat på grillen
For et vegetarisk alternativ, kan du for eksempel grille soyapølser, og servere de i en soft burrito med salat og salsa. En tykk skive aubergine kan enkelt bli ”Aubergine Parmagiana”. Topp den med napoli tomat saus, og dryss over en blanding av mozzarella, parmesan og brødsmuler. Grill den indirekte til den er brun og sprø. Server med salat. Ingenting er så hyggelig som å sitte og komponere sitt eget måltid i godt selskap hvor det ingen ende tar på samtaleemner. Vi anbefaler å sette grillspyd på menyen når du vil at gjestene dine skal få en skikkelig vellykket grillkveld, og det kan enkelt tilpasses vegetarianere, de med allergier eller kresne barn.