Opplevelser rundt grillen

1 november 2009

Gassgrillen blir stadig mer populær, og den har klart mange fordeler. Man slipper tennvæske og grillkull som oser, grillen blir umiddelbart varm og det er enkelt å regulere steketemperaturen. Gassgrillen egner seg godt til alle typer grilling, også store stykker som lammestek og helstekt filet.

Gassgrillen har også fordelen av lokk som gir stekeovnseffekt. En ekstra hylle hvor man kan legge kjøtt til "hviling" eller ettersteking på svak varme er også en klar fordel. Dette gir et godt og saftig resultat.

Mer tid til kos
Når sommeren melder sin første, forsiktige ankomst, har vi ikke lyst til å bruke tid på kjøkkenet. Nå vil vi nyte de varmende solstrålene vi har lengtet etter en hel vinter, og ikke være inne en solblank forsommerdag. Det er tid for å plukke fram grillen!

Matlagingen kan gjøres uhyre enkel med noen pølser, koteletter, litt salat og ferdig grillsaus, eller til det flotteste gourmetmåltid av selv den mest håpløse amatørkokk. Uansett valg av mat: Du slipper å stå alene på kjøkkenet mens gjestene hygger seg i stua! Grilling er sosialt, det gir økt samvær og trivsel, den gode opplevelsen og hyggelige minner. Grillen setter mor eller far i sving, og selv barna kan engasjeres i matlagingen.

Samle familien rundt grillen, eller inviter vennegjengen på en kulinarisk grillaften der alle medbringer hver sin rett.

Matlaging som en fellesaktivitet
På en grillfest kan alle engasjeres i matlagingen, også ungene. Når de får delta i matlagingen, pleier det også å sette fart på matlysten.

Gi gjerne ungene en festopplevelse og server noe mer enn de vanlige grillpølsene. Tigerspyd med renskåret kjøtt i biter, hermetisk ananas, eple og paprika pleier å slå an. Eller snurr pølsene inn i pinnebrøddeig i stedet for å servere dem med vanlig pølsebrød!

Uendelig med muligheter
For amatørkokken er kanskje det aller enkleste å ty til pølser eller koteletter, mange butikker selger også ferdig marinerte produkter. Ferdig grillsaus og oppkuttet salat finnes også i handelen. Men det trenger heller ikke kreve store forberedelser å gi måltidet en litt mer personlig twist.

Gni for eksempel en hel svinefilet med tørr krydderblanding før du legger den på grillen et kvarters tid. Paprikapulver, peppermiks, salt og chili kan være alt du trenger. Krydderblandingen gir fileten en nydelig, svart stekeskorpe. Amerikanerne kaller det "blackened fillet of pork", og teknikken kan selvsagt også brukes på andre kjøttslag og med andre krydderblandinger for en urnorsk vri - for eksempel krydderurtene fra Urnorskbonden Fjellurt.

Pakker du også inn noen grønnsaker i aluminiumsfolie og legger dem på grillen, sørger du for de foreskrevne fem om dagen. Grønnsakspakkene kan du lage kvelden før du skal grille.

Grillspyd er populære hos både voksne og barn, og med mørt lammekjøtt i biter, er du garantert godt resultat. Tre gjerne sjalottløk og squashbiter på spydene, pensle litt med olje, legg på grillen noen minutter og voilá - middagen er klar!

Verden rundt på grillen
Grilling er vanlig i svært mange kulturer, og med grillmat på menyen kan du by på en kulinarisk reise. Hva med å lage grillaften med tema "Verden rundt på grillen"? Begynn for eksempel med asiatiske appetittvekkere i form av små grillspyd med svinekjøtt servert med peanøtt- og aprikosdip. Sveip så innom Marokko og sett fram grillstekt kebab og couscoussalat.

Fortsett inn i Frankrike med helgrillet entrecôte servert med hvitvin- og smørdampede vårgrønnsaker, før du ender i støvellandet lenger øst. Italienerne er glade i kalvekjøtt, og grillet kalvefilet med italiensk grønnsaksfat har smak av Middelhavet.

Vi kommer heller ikke utenom grillmatens "hjemland", de amerikanske Sørstatene. Der voktes hvert husholds oppskrift på BBQ-saus som en statshemmelighet. Vi er ikke like hemmelighetsfulle, og foreslår reale country-style ribs med ekte amerikansk BBQ-saus.

Og dermed setter vel magemålet en stopper for videre utskeielser? I hvert fall til neste gang grillen tas fram…