Ofte stilte spørsmål om 12 volt strøm

2 november 2020

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om 12 volt strøm. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!

Hva må jeg kjøpe for å få et fungerende solcelleanlegg?

Grunnkomponentene i et solcelleanlegg er et solcellepanel, en solcelleregulator og et batteri. I tillegg til dette trenger du brakett for oppheng av solcellepanelet, kabler, koblingsbokser og støpsler.

Kan jeg sette opp et solcelleanlegg selv, eller må jeg ha elektriker til jobben?

Et mindre solcelleanlegg kan du montere selv da det er svakstrøm, men det er en god idé å lese litt om monteringen først slik at man er forberedt.

Ta gjerne en prat med ditt nærmeste Hyttesenter for god veiledning i hvordan du gjør dette.

Hvordan får jeg strøm ut til lys og annet utstyr jeg vil ha 12 volt til?

Fra solcelleregulatoren legger du opp kabel til de stedene du ønsker å montere et veggstøpsel. Dette kan du gjøre det selv uten å hyre inn elektriker.

Trenger jeg et sikringsskap?

Nei, du må ikke ha et sikringsskap, men for deg som ønsker det kan du lage deg et lite skap med fordeling og sikringer.

På enkelte solcelleregulatorer finnes det flere utganger til strøm som har sikringer på hver enkelt utgang dersom du ønsker det, et eksempel er solcelleregulator Sunwind 20 AVAB.

Hvor bør jeg plassere solcellepanelet?

Solcellepanelet bør plasseres sørvendt for best mulig utnyttelse av solen. Den beste ladeperioden er mellom klokken 10 og 16. Bruk av justerbar festebrakett øker ladingen fra panelet jo mer vinkelrett solstrålene treffer panelet.

Pass på at det ikke faller skygger på panelet, det kan redusere ladeeffekten med opptil hele 90%!

Finnes det en motor som automatisk vrir solcellepanelet etter sola?

Det finnes på markedet, men en slik motor vil normalt ha et så høyt eget energiforbruk at «vinninga går opp i spinninga».

Kan jeg plassere solcellepanelene på taket?

Solcellepaneler kan legges på tak, det finnes flere typer festeanordninger for forskjellige taktyper - se et lite utvalg her.

Har du hytte i et område med mye snø anbefaler vi ikke at du monterer solcellepanelene på taket. Da vil panelene rett og slett snø ned. I realiteten har du to alternativer som fungerer: bakkestativ eller veggmontering.

Hvor mange batterier må jeg ha/er det lurt å ha?

Antall batterier, og størrelsen på dem – altså hvor mange ampere timer (At), avgjøres av hvor mye strøm du har behov for når du er på hytta. Hvis du er på hytta én gang i måneden kan et mindre batteri holde, hvis du er der annenhver uke trenger du større batteribank.

Hvilken type batteri du har vil også ha noe å si for størrelsen på batteribanken. Går du for eksempel til anskaffelse av litiumbatterier vil du kunne klare deg med færre og mindre batterier enn hvis du har tradisjonelle blybatterier.

For en ren sommerhytte vil det i mange tilfeller være nok med 1 batteri, mens det på en vinterhytte ofte blir behov for 2 batterier. Dette kan variere kraftig fra hytte til hytte, så det beste man kan gjøre er å prøve å skaffe seg en så god oversikt som mulig over forbruket, og deretter ta en prat med ditt nærmeste Sunwind Hyttesenter som vil hjelpe deg å finne riktig størrelse på anlegget.

Hvor mange solcellepaneler trenger jeg egentlig?

Antallet solcellepaneler, og størrelsen på dem, avhenger av hvor ofte du er på hytta, og hvor mye strøm du bruker hver gang. Hvis du er ofte på hytta må du ha store og flere solcellepaneler for å lade opp batteriene, er du på hytta en gang hver fjerde uke vil et lite solcellepanel holde.

Vi anbefaler at du har paneler som er såpass store at de rekker å lade batteriene opp igjen i løpet av 10-14 dager.

Vil et solcellepanel virke like bra om vinteren som om sommeren?

I utgangspunktet så virker et solcellepanel like bra hele året, og faktisk bedre når det er kaldt, men siden solen ikke er like sterk om vinteren, og er oppe færre timer hver dag, så vil ladingen fra solcellepanelet bli svakere i de mørke månedene november til februar i forhold til vår/sommer/høst.

Har du hytte ved sjøen eller langt nord i landet, vil en vindmølle kunne være et svært godt supplement til solcelleanlegget ditt.

Jeg har hørt at man må ha MPPT-regulator for å få nok lading fra solcellepanelene?

Du må ikke ha en MPPT-regulator, men dersom du har 2-3 solcellepaneler så kan det være en fordel å bruke en regulator med MPPT-teknologi for bedre utnyttelse av solpanelenes ladeeffekt.

For deg med ett solcellepanel så gir det ingen merkbar effekt, og vi anbefaler en vanlig PWM laderegulator.

Hvilken regulator passer til hvilke batterier?

Dagens solcelleregulatorer er i all hovedsak klargjort for bruk til AGM/Gel-batterier. Det finnes regulatorer som også kan lade bly-/syrebatterier, og noen er også fullt justerbare for best mulig tilpasning til batteritype.

Ofte er det nødvendig å kjøpe ny solcelleregulator når du kjøper nye batterier slik at du er sikker på at de to passer sammen og du unngår feil lading som for eksempel en gammel regulator kan gi.

 
Kan jeg bytte ut bare ett batteri?

Det korte svaret er nei, det kan du ikke da det vil bli for stor forskjell mellom det gamle batteriet og det nye. Dette vil kunne skape store problemer for batteriene etter forholdsvis kort tid.

Hva slags kabel skal jeg ha inne?

På 12 volt anlegg så bruker du kobberkabler, flertrådet, og det er viktig at du har kabler som er tykke nok for det de skal levere strøm til. En TV trekker mer strøm enn en lyspære, og trenger da som oftest tykkere kabel.

Må jeg ha egne 12 volt lyspærer og lamper?

Du må ha 12 volt lyspærer, men du kan bruke lamper som i utgangpunktet er ment for 230 volt forutsatt at du setter inn en pære på 12 volt. Lampene i seg selv er ikke tilpasset en type spenning, bortsett fra de med innebygde pærer/lyslister med transformatorer.

Det er også en god idé å bruke støpsler som er laget for 12 volt strøm.

 
 
Trenger jeg aggregat? Bør jeg ha aggregat?

Et riktig dimensjonert solcelleanlegg vil som regel kunne ta hånd som seg selv, men dersom det blir lengre perioder med dårlig vær, eller om vinteren på steder med ekstra lite sol kan et aggregat være veldig kjekt å ha i kombinasjon med en god batterilader.

Reiser du fra et tomt batteri om vinteren, så kan batteriet i verste fall bli ødelagt dersom det fryser. Ved å lade opp batteriet med lader og aggregat før du reiser hjem kan du eliminere denne risikoen.

Hva er forskjellen på 12 volt og 230 volt? Hvilken er AC og DC?

230 volt er den strømmen vi har i vanlige hus og hjem, og er det vi kaller AC (alternate current), eller vekselstrøm, for å bruke et norsk ord.

Når det gjelder 12 volt er det mer vanlig i batterier og kjennetegnes som DC (direct current), eller likestrøm på norsk. Disse to typene strøm må man aldri blande sammen, da vil det som regel oppstå kortslutninger og andre feil som vil kunne ødelegge produkter.

Må alt jeg har være spesiallaget for 12 volt?

I utgangspunktet må alle produkter som skal brukes på et solcellesystem være forberedt for å virke på den spenningen. Det finnes noen få unntak, men man skal alltid sjekke at man har et produkt som kan brukes på 12 volt.

Må jeg ha spesielle støpsler til uttak på veggen?

Siden 12 volt har pluss og minus er det veldig viktig at du holder orden på riktig polaritet. Det er en stor fordel at du bruker kontakter og støpsler for 12 volt: disse har forskjellige tykkelser for at man ikke skal kunne plugge inn kontakten feil.

Hva skjer hvis jeg bruker noe for 230V på 12V? Hva skjer hvis jeg plugger støvsugeren hjemmefra inn på hytta?

Dersom du kobler et 230 volt produkt direkte til 12 volt kan produktet kortslutte, og da kan ett eller flere komponenter ødelegges. Hvis du har behov for å bruke akkurat dette 230 volt produktet, så finnes det omformere i forskjellige størrelser som kan lage den strømmen man trenger.