Solcelleanlegg Grid 3,6kW papptak
Ikke på nettlager
27 februar 2020
Et vanlig tema enten man vurderer solcellepaneler på taket eller allerede har et nett-tilknyttet solcelleanlegg, er snø. For hvordan fungerer det egentlig å ha et tak dekket av solcellepaneler når snøen laver ned?
Svaret vil naturlig nok avhenge litt av hvor i landet du bor. Noen steder er dette knapt en bekymring, mens andre steder er snødekte tak et vanlig syn hele vinteren.
Det at solceller er ekstra godt egnet i kaldt klima, kunne forskere fra Sintef bekrefte da de testet solcellepanel i klimakammer. Omgivelsestemperaturen regulerer spenningen, og denne øker i kaldt vær. Det kalde været holder panelenes driftstemperatur nede, og på den måten minskes slitasje og varmetap.
Solskinn og kuldegrader utgjør sammen helt ideelle forhold for solcellepanelene - og den norske vinteren kan heldigvis by på mange solrike, kjølige dager.
Den aller første snøen vil sjeldent legge seg på panelet. Et nett-tilknyttet solstrømanlegg sørger for at panelene er litt varmere enn omgivelsestemperaturen, og den første snøen vil smelte og renne av solcellepanelet.
Solcellepanelene har et glass som naturlig nok har en glattere overflate enn vanlig takstein. Snø som måtte legge seg på panelet, vil i svært mange tilfeller gli av helt av seg selv når det kommer en litt varmere dag. Dersom det blir mye snø på panelene, kan du koste dette av.
Det er i hovedsak én ting et solcellepanel trenger for å kunne produsere strøm, og det er rett og slett sol. I månedene med mye snø, typisk desember, januar og februar, har vi "korte" dager med få soltimer.
I denne perioden vil strømproduksjonen uansett være lav, og dette skyldes lite sol. Tilfeldigvis er det også i disse månedene vi har mye snø, og det er derfor man generelt sier at snø har liten effekt på strømproduksjonen. Det har altså ikke så mye med snøen i seg selv å gjøre, men heller at det er lite sol.
Fordi det produseres såpass lite strøm i vintermånedene, kan man som oftest bare la snøen ligge, det utgjør en helt minimal forskjell.
På vinteren så henger sola lavt på himmelen - og dette er grunnen til av hvilken vinkel du har på panelet spiller en rolle. På Østlandet vil en vinkel på 44 grader være optimal for solinnstråling gjennom året.
I månedene med snø vil vinkel på panelet være av betydning. Dersom panelene er montert flatt på tak, altså 0 grader vinkel, vil strømproduksjonen i månedene med mye snø, november, desember, januar og februar, være så lav at snø er den minste bekymringen.